SIGURANȚA LASER

În multe țări din lume există organizații care se ocupă de monitorizarea cazurilor de accidente cu radiație laser și propun măsuri de prevenire. În România nu există încă un astfel de mecanism de monitorizare și prevenire, nu se cunoaște un număr real de incidente și nu există un mod de informare a populației asupra riscurilor expunerii la fascicul laser, inclusiv a copiilor care confundă pointerii laser cu jucării. La CETAL am implementat o bază de date online (REGISTUL ACCIDENTELOR LASER) în care medicii oftalmologi din România, utilizatorii de laseri, părinții, să poată înregistra incidentele provocate de utilizarea laserilor și unde se pot informa asupra riscurilor, regulilor elementare de utilizare în siguranță a dispozitivelor cu laser.

 

Radiatia LASER face parte din categoria de risc a radiatiilor neionizante.
Exista o probabilitate redusa de ranire, insa ranile provocate de radiatia optica intensa pot fi grave si cu consecinte ireversibile.

Riscuri directe:

  • orbire temporara sau permanenta prin expunere la intensitate luminoasa vizibila si invizibila;
  • arsura directa prin expunerea la radiatie laser intensa;
  • leziuni cutanate la expunere prelungita la radiatie UV (in cazul laserilor UV);
  • expunere prelungita la radiatie X (in cazul generarii de radiatie X);

Riscuri indirecte:

  • risc de incendiu prin expunerea materialelor inflamabile;
  • emisie de substante toxice, substante cancerigene, nanoparticule etc. in timpul experimentelor cu laser;
  • risc de electrocutare datorita surselor de alimentare a laserilor;
  • risc asociat radiatiilor ionizante in cazul laserilor de foarte mare putere in experimente de producere de particule accelerate (electroni, protoni).

Indicatoare pentru semnalarea pericolelor LASER 
și recomandarea echipamentului individual de protecție 

 

Indicatoare Risc Laser

 

Clasificarea laserilor dupa gradul de risc de accident

Clasa 1M
Sigură pentru ochi neprotejați în condiții previzibile de operare, dar pot fi periculoase dacă utilizatorul priveste fasciculul laser  prin dispozitive optice (lupe sau telescoape).

Clasa 2
Produse laser care emit radiații vizibile și sunt sigure pentru expuneri de moment, chiar și atunci când se utilizează instrumente optice, dar pot fi periculoase atunci când se privește direct în fascicul. Produsele laser de clasa  2 nu sunt automat sigure pentru ochi, dar se presupune că se obține o  protecție adecvată prin reacțiile normale de respingere, inclusiv mișcarea capului și reflexul de clipire.

Clasa 2M
Produse laser care emit fascicule laser și sunt sigure numai pentru expuneri pe termen scurt cu ochiul neprotejat; pot apărea leziuni oculare în cazul expunerilor prin lupe sau telescoape. Protejarea ochilor se face prin reacții de respingere, inclusiv reflexul de clipire. 

Clasa 3R

Privirea directă în fascicul poate fi periculoasă, dar riscul practic de rănire este relativ redus în majoritatea cazurilor de expunere scurtă și accidentală; totuși, poate foarte periculoasă în cazul utilizării improprii de către persoane neinstruite. Riscul este limitat ca urmare a comportamentului natural de respingere în cazul expunerii la lumină strălucitoare, în cazul radiațiilor vizibile, și prin reflexe naturale la încălzirea corneei, în cazul radiațiilor infraroșii îndepărtate. Laserele din clasa 3R se utilizează fara protectie numai atunci când privirea directă în fascicul este puțin probabilă.

Privirea fasciculelor produselor laser din clasele 2, 2M sau din clasa 3R cu fascicul vizibil poate provoca orbire și menținerea imaginii pe retină, în special în lumină ambiantă redusă. Aceasta poate avea implicații indirecte asupra sănătății generale, care apar ca urmare a afectării temporare a vederii sau a reacțiilor de surprindere. Perturbarea vederii poate foarte periculoasă atunci când se execută operațiuni riscante, precum operarea unor utilaje, lucrul la înălțime, lucrul cu curent electric de înaltă tensiune sau conducerea de autovehicule.

Clasa 3B

Este periculoasă pentru ochi dacă aceștia sunt expuși la fasciculul direct în interiorul distanței nominale de risc pentru ochi (DNRO). Privirea reflexiilor difuze este în general sigură, cu condiția ca ochiul să se afla la o  distanță de cel puțin 13 cm de suprafața de difuzare, iar durata de expunere să fi mai mică de 10 s. Laserele de clasa 3B care se apropie de limita superioară a clasei pot produce leziuni minore al